Alergie pokarmowe są niezwykle powszechne. Coraz więcej osób dopada coraz to różniejsze alergie pokarmowe. Chociaż każdy pokarm może wywoływać alergię to jest kilka produktów które bardzo często występują u ludzi.  Dziś chcielibyśmy wam przedstawić kilka najczęstszych alergii pokarmowych oraz ich objawy. 

Co to jest alergia pokarmowa?

Alergia pokarmowa to stan, w którym niektóre pokarmy wywołują nieprawidłową odpowiedź immunologiczną. Jest to spowodowane błędnym rozpoznaniem przez układ odpornościowy niektórych białek w żywności jako szkodliwych. U osób z alergią pokarmową nawet narażenie na bardzo małe ilości problematycznej żywności może wywołać reakcję alergiczną.

Najczęstsze objawy w alergii pokarmowej

  • Obrzęk języka, ust lub twarzy
  • Trudności w oddychaniu
  • Niskie ciśnienie krwi
  • Wymioty
  • Biegunka
  • Pokrzywka
  • Swędząca wysypka

Objawy, które mogą wystąpić bardzo szybko, obejmują swędzącą wysypkę, obrzęk gardła lub języka, duszność i niskie ciśnienie krwi. Niektóre przypadki mogą być śmiertelne.

Bardzo dużo nietolerancji pokarmowych jest mylonych z alergiami pokarmowymi. Trzeba jednak mieć na uwadze że nietolerancje pokarmowe nigdy nie dotyczą układu odpornościowego, czyli że chociaż mogą poważnie wpłynąć na jakość życia, nie zagrażają życiu.

Pięć najczęstszych alergii pokarmowych.

Alergia na mleko krowie

Alergię na mleko krowie obserwuje się najczęściej u niemowląt i małych dzieci.To jedna z najczęstszych alergii dziecięcych. Jednak bardzo wiele dzieci wyrasta z tego stanu przed ukończeniem trzeciego roku życia, co znacznie rzadziej występuje u dorosłych.

Dzieci i dorośli z alergią słabszą mają zwykle reakcję w ciągu 5–30 minut po spożyciu mleka krowiego. Występują objawy, takie jak obrzęk, wysypka, pokrzywka, wymioty, a w rzadkich przypadkach anafilaksja. Z kolei mocniejsza alergia ma zwykle więcej objawów jelitowych, takich jak wymioty, zaparcia lub biegunka, a także zapalenie ściany jelita.

W przypadku postawienia diagnozy alergii na mleko krowie jedynym sposobem leczenia jest unikanie mleka krowiego i pokarmów, które je zawierają. Obejmuje to wszelkie potrawy lub napoje zawierające:

  • mleko
  • Mleko w proszku
  • Ser
  • masło
  • Margaryna
  • Jogurt
  • Krem
  • Lody
Jakie są najczęstsze alergie na pokarm?
pixabay.co

Alergia na orzechy drzewne

To alergia na niektóre orzechy i nasiona pochodzące z drzew. Jest to bardzo powszechna alergia pokarmowa. Osoby z alergią na orzechy drzewne będą również uczulone na produkty spożywcze wykonane z tych orzechów, takie jak masła orzechowe i oleje.

Przykłady orzechów drzewnych :

  • brazylijskie orzechy
  • migdały
  • Orzechy nerkowca
  • Orzechy makadamia
  • Pistacje
  • Orzechy sosny
  • Orzechy włoskie

Zaleca się unikanie wszystkich rodzajów orzechów, nawet jeśli są uczuleni tylko na jeden lub dwa rodzaje Dzieje się tak, ponieważ uczulenie na jeden rodzaj orzechów zwiększa ryzyko wystąpienia alergii na inne rodzaje orzechów. Ponadto łatwiej jest uniknąć wszystkich orzechów, a nie tylko jednego lub dwóch rodzajów. W przeciwieństwie do niektórych innych alergii, alergia na orzechy jest zwykle stanem trwającym całe życie.

Mięczaki

Alergia na skorupiaki jest wywoływana przez organizm atakujący białka z rodzin skorupiaków i mięczaków, zwanych skorupiakami.

Przykłady skorupiaków które mogą uczulać:

  • Krewetka
  • Krewetki
  • Rak
  • Homar
  • Kałamarnica
  • Przegrzebki

Objawy alergii na skorupiaki zwykle pojawiają się szybko, jednak prawdziwą alergię na owoce morza czasami trudno odróżnić od niepożądanej reakcji na zanieczyszczenie ryb, takie jak bakterie, wirusy lub pasożyty. Dzieje się tak, ponieważ objawy mogą być podobne, ponieważ oba mogą powodować problemy trawienne, takie jak wymioty, biegunka i ból brzucha. Alergia na skorupiaki nie ustępuje z czasem, więc większość osób z tą chorobą musi wykluczyć z diety wszystkie skorupiaki, aby uniknąć reakcji alergicznej. Nawet opary powstające podczas gotowania skorupiaków mogą wywołać alergię na skorupiaki u osób uczulonych.

Pszenica

Podobnie jak inne alergie, alergia na pszenicę może powodować problemy z trawieniem, pokrzywkę, wymioty, wysypkę, obrzęk, a w ciężkich przypadkach anafilaksję. Osoby z alergią na pszenicę muszą tylko unikać pszenicy i mogą tolerować gluten z ziaren, które nie zawierają pszenicy. Alergię na pszenicę często rozpoznaje się na podstawie testów skórnych. Jedynym sposobem jest unikanie pszenicy i produktów zawierających pszenicę. Oznacza to unikanie żywności, a także produktów kosmetycznych zawierających pszenicę

Soja

Objawy mogą obejmować swędzenie, mrowienie w ustach i katar po wysypkę i astmę lub trudności w oddychaniu. W rzadkich przypadkach alergia na soję może również powodować anafilaksję. Typowe czynniki wywołujące alergię na soję to soja i produkty sojowe, takie jak mleko sojowe lub sos sojowy.  Podobnie jak w przypadku innych alergii, jedynym sposobem leczenia alergii na soję jest unikanie soi.

Ryby

Podobnie jak alergia na skorupiaki, alergia na ryby może spowodować poważną i potencjalnie śmiertelną reakcję alergiczną. Głównymi objawami są wymioty i biegunka, ale w rzadkich przypadkach może również wystąpić anafilaksja.

Powyżej przedstawiliśmy kilka najczęstszych alergii pokarmowych, jednak w rzeczywistości  jest ich znacznie więcej.Mniej powszechne alergie pokarmowe mogą powodować szereg objawów, od łagodnego swędzenia warg i ust po zagrażającą życiu anafilaksję.

Niektóre mniej powszechne alergie pokarmowe obejmują:
pixabay.com

Niektóre mniej powszechne alergie pokarmowe obejmują:

  • Siemię lniane
  • nasiona sezamu
  • Brzoskwinia
  • Banan
  • Awokado
  • kiwi
  • Marakuja
  • Seler
  • czosnek
  • Nasiona gorczycy
  • Anyż
  • Rumianek

W przeciwieństwie do nietolerancji pokarmowych, alergie pokarmowe są powodowane przez układ odpornościowy nieprawidłowo identyfikujący niektóre białka w żywności jako szkodliwe. Może to powodować reakcje potencjalnie zagrażające życiu, a jedynym sposobem leczenia jest usunięcie pokarmu z diety. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here