Prowadzisz aktywny tryb życia, lubisz sport i zdrowy wysiłek? W takim razie zadbaj o swój organizm, dostarczając mu odpowiedniej ilości pożywienia bogatego w białko.
Białko jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.. Dostarczane regularnie i w odpowiedniej ilości zapewnia dobrą kondycję i zdrowy wygląd. Jest też konieczne do przebiegu wielu procesów zachodzących w organizmie. Szczególnie ważne, aby znalazło się ono w menu osób prowadzących aktywny tryb życia. Ułatwia bowiem regenerację mięśni po wysiłku fizycznym i nie mówimy tu o wyłącznie o wyczynowym sporcie, ale o zwykłej aktywności takiej jak jogging, jazda na rowerze, pływanie, czy treningi na siłowni. Oczywiście im większy wysiłek fizyczny, tym więcej białka powinno znaleźć się w naszej diecie.
Zarówno wegetarianie, jak i mięsożercy znajdą dla siebie odpowiednie produkty bogate w ten cenny składnik.
A zatem ustalmy najpierw jakie produkty zawierają białko i co powinniśmy jeść, aby nie odczuwać skutków jego niedoboru.
Jeżeli chodzi o białko roślinne, bogatym jego źródłem są rośliny strączkowe, soja, zboża oraz orzechy. Natomiast białko zwierzęce znajdziemy w mięsie, wędlinach, rybach, owocach morza oraz serach. Pamiętajmy jednak, że spożywając białko zwierzęce dostarczamy do organizmu także tłuszcz, należy więc uważać z ilością, dotyczy to szczególnie osób dbających o zgrabną sylwetkę.
Często zdarza się słyszeć niesłuszną opinię, jakoby białko zwierzęce było konieczne w naszym menu. Nie jest to prawda, wegetarianie spożywający różnorodne, bogate w białko produkty roślinne nie doświadczają jego niedoborów.
Lekarze i dietetycy ostrzegają natomiast przed poważnymi konsekwencjami nadmiaru dostarczanego do organizmu białka zwierzęcego. Jest ono bardzo obciążające dla nerek i może prowadzić do uszkodzenia tego ważnego narządu.
A oto krótki przewodnik po produktach zawierających dużą ilość białka najlepszej jakości.
Przede wszystkim wymienić należy ryby, które oprócz białka zawierają bardzo korzystne dla zdrowia kwasy omega-3, a także owoce morza. Zadbajmy zatem, aby stałym punktem naszego menu stał się wędzony łosoś, tuńczyk, halibut oraz krewetki. Bogatym źródłem białka są także jaja – produkt smaczny, świetnie zaspokajający głód i do tego niskokaloryczny. Na naszym talerzu powinny też na stałe zagościć mleko (dodatkowo świetne źródło wapnia), a także rozmaite gatunki serów, przede wszystkim gouda, camembert, cheddar oraz pełnotłuste twarogi i twarożki.
Bogate w białko są też jogurty (szczególnie grecki i bałkański). W kontekście białka nie zapominajmy o produktach zbożowych. Wyjątkowo zdrowa jest quinoa, czyli komosa ryżowa, która oprócz białka dostarcza również błonnik i znaczną ilość witaminy E, zwanej witaminą młodości. Komosa ryżowa ma jeszcze tę zaletę, że: bardzo łatwo ją przyrządzić, wystarczy po prostu ugotować w lekko osolonej wodzie i gotowe. Pamiętajmy także o fasoli, soczewicy, grochu, ciecierzycy i zielonym groszku.
Dużo białka zawierają również orzechy, szczególnie pistacjowe, włoskie, laskowe, macadamia, nerkowce, piniowe oraz migdały. Nieocenionym źródłem białka – szczególnie cenionym przez wegetarian i wegan – jest soja, najczęściej w postaci mleka sojowego i tofu. Tofu to uniwersalny produkt o szerokim spektrum możliwości. Jego neutralny smak sprawia, że odpowiednio przyprawione lub zamarynowane z powodzeniem zastępuje mięsne przysmaki, do złudzenia przypominając ich smak. Jeżeli już wspominamy o mięsie, należy wybierać tylko chude rodzaje, najlepiej drób i wołowinę.
Bogactwo przedstawionych wyżej produktów spożywczych stwarza wręcz nieograniczone możliwości skomponowania pełnowartościowej, różnorodnej, a co najważniejsze smacznej i zdrowej diety. Wiosna sprzyja nowym postanowieniom i zwiększonej aktywności fizycznej. Może więc teraz warto spróbować nowinek kulinarnych, a przy okazji zadbać o zdrowie, wprowadzając zdrowe nawyki żywieniowe w naszym codziennym życiu. Może to być także okazja do świetnej zabawy, gdy w przygotowania dań zaangażuje się cała rodzina. Nie ma nic przyjemniejszego niż takie wspólne przyrządzanie i spożywanie posiłków, a gdy jeszcze będą one smaczne i zdrowe, wszyscy na tym skorzystają.