Gruszki są nie tylko smacznymi owocami, ale posiadają nieprzecenione właściwości, które pozytywnie odbijają się na naszym zdrowiu. Warto zauważyć, że w gruszkach możemy znaleźć jod. Są to jedne z niewielu owoców, które posiadają ten minerał. Jod naprawdę doskonale wpływa na tarczycę i dlatego gruszki polecane są osobom, które cierpią na niedoczynność tarczycy oraz różne dysfunkcje związane z tarczycą.

Jednocześnie gruszki zawierają dużo boru, który w znaczący sposób poprawia pracę naszego mózgu. Warto także dodać, że gruszki potrafią zapobiec nadciśnieniu oraz udarom mózgu. Są to jedne z wielu pozytywnych właściwości gruszki. Już w starożytności były doceniane wartości odżywcze oraz właściwości gruszek. Nasi przodkowie lubili pić kompot z gruszek podczas przeziębienia oraz gorączki. Taki nektar pozytywnie wpływał także na choroby gardła oraz potrafił zlikwidować męczący kaszel. To nie wszystko, ponieważ osoby, które miewały problemy z trawieniem odkrywały, że spożywanie gruszek dobrze wpływa na funkcjonowanie ich organizmu.

gruszki

Smażone gruszki były jedzone, żeby wzmocnić odporność organizmu. Obecnie eksperci twierdzą, że jedzenie gruszek wspomaga pracę mózgu i poprawia pamięć. Pomagają się skoncentrować oraz skupić na wykonaniu zadania. Odpowiada za to głównie bor, który poza wyżej wymienionymi właściwościami dobrze wpływa na kości. Polega to na tym, że blokuje utratę wapnia, które wspomaga prawidłowe funkcjonowanie szkieletu zbudowanego z kości. Dlatego osoby chorujące na osteoporozę powinny szczególnie często spożywać gruszki.

Gruszki potrafią zapobiec udarowi mózgu

Naukowcy z Holandii przeprowadzili badania, których wyniki mówią jasno, że biały miąższ w owocach i warzywach chroni skutecznie mózg człowieka przed udarem. Według ekspertów gruszki potrafią nawet o 50 procent zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru. Dlatego osoby starsze oraz szczególnie podatne na udar powinny jak najwięcej jeść tych owoców. Kluczowe znaczenie ma tu występowanie wysokiej zawartości błonnika w gruszkach i innych owocach, które zawierają biały miąższ. Osoby chorujące na nadciśnienie powinny także spożywać gruszki, ponieważ zapobiegają one rozwojowi tej przypadłości.

Odpowiada za to wysoka zawartość potasu, który skutecznie potrafią obniżyć ciśnienie krwi. Potas zapobiega zlepianiu się płytek krwi i jednocześnie potrafi ograniczyć powstawanie skrzepów. Ma to wpływ na drożność naczyń krwionośnych, które mogą pompować czystą krew. Dzięki temu ciśnienie spada, ale warto także dodać, że dzięki potasowi pozbywamy się szybciej sodu z organizmu. Nadmiar sodu jest główną przyczyną nadciśnienia oraz odpowiada za większość chorób układu sercowego. Dla osób, które cenią sobie zdrowy tryb życia ważne jest jakie witaminy ma gruszka poza potasem.

owoce

Gruszki zawierają dużo witaminy C oraz witaminy B6. Zawiera także kwas foliowy oraz witaminę A, witaminę E, a także witaminę K i ryboflawinę. Oprócz tego zawierają tiaminę i niacynę. Osoby, które cierpią na zaparcia i biegunkę także powinny spożywać gruszki. Przy zaparciach najlepiej sprawdzają się dojrzałe, miękkie gruszki, ponieważ w skuteczny sposób potrafią pobudzić trawienie. Na biegunkę najlepiej spożywać mało soczyste gruszki, ponieważ zawierają one sporą ilość garbników, które są przeciwbiegunkowe. Owoce potrafią wpłynąć na nasze zdrowie lepiej niż spożywanie wielu leków.

Naturalne leczenie od zawsze było mniej inwazyjne i lepiej wpływało na zdrowie człowieka. Należy także obalić mit, że gruszki są ciężkostrawne. Są one polecane nawet dla osób, które posiadają wrażliwy żołądek. Miąższ gruszek jest miękki i nasz układ trawienny powinien bez problemu sobie z nim poradzić. Oczywiście musimy pamiętać o dokładnym myciu owoców przed zjedzeniem oraz w miarę możliwości unikać obierania skórki, ponieważ pod skórką znajduje się najwięcej cennych witamin. Jednak istnieją także minusy, ponieważ gruszki nie są polecane dla alergików oraz małych dzieci. Organizm niemowlaków może sobie nie poradzić z trawieniem tych smacznych owoców.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here