Żeby odpowiedzieć na pytanie, jaki chleb najzdrowszy, trzeba zwrócić uwagę kto będzie go spożywał. Zasadnicze znaczenie ma czy osoba jest chora na cukrzycę, czy może chce się odchudzać. Podstawowa kwestia to rozróżnienie rodzajów chleba. Tradycyjnie chleb jest wypiekany na dwa sposoby. Pierwszy sposób to chleb pieczony na zakwasie, a drugi sposób wymaga użycia drożdży. Zakwas jest mieszanką mąki i wody, która wcześniej została dodatkowo sfermentowana.

W ten sposób powstają bakterie, których działanie jest podobne do drożdży. Warto zauważyć, że pieczywo, które powstało na zakwasie ma dłuższy termin przydatności oraz jego struktura jest zdecydowanie bardziej zbita. Do pieczywa tworzonego na zakwasie używa się z reguły żytniej mąki, jednak oczywiście możliwe jest także użycie mąki pszennej. Wszystko zależy od naszych osobistych preferencji oraz tego co aktualnie posiadamy w naszej kuchni. Przy pieczywie tworzonym na drożdżach używamy zazwyczaj mąki pszennej lub mąki pszennej w zestawieniu z mąką pełnoziarnistą.

jaki chleb najzdrowszy

Kluczową rolę odgrywa tutaj proces fermentacji alkoholowej, w której uczestniczą drożdże. Inaczej nazywane jest to beztlenowym rozkładem cukrów. Warto zauważyć, że chleb wypiekany na drożdżach powstaje zdecydowanie szybciej i dlatego też jest chętniej wypiekany w piekarniach. Pozwala osiągnąć większe zyski, a smak jest praktycznie bez zmian. Drożdże wpływają na ułatwienie trawienia skrobi, którą zawiera mąka. W drożdżach możemy znaleźć dużo witamin oraz składników mineralnych, do których należy potas, fosfor oraz żelazo. Większość ludzi uważa, że biały chleb ma mniej wartości odżywczych niż chleb o barwie ciemnej.

Nie jest to jednak regułą, ponieważ barwę chleba można w bardzo łatwy sposób zmienić używając barwnika. Do jednego z najzdrowszych chlebów zalicza się chleb razowy, który jest wypiekany z mąki żytniej, mąki pszennej lub w niektórych przypadkach mąki mieszanej. Chleb razowy często ma ciemną barwę oraz posiada otręby. Wypiekany jest oczywiście na zakwasie. Mąka razowa oznacza, że była tylko jednokrotnie zmielona bez powtarzania tej czynności.

Oczyszczona, biała mąka używana jest do wypiekania pieczywa jasnego. Proces oczyszczania wpływa na strukturę, która jest delikatna, ale jednocześnie większość wartości odżywczych jest tracona podczas tego zabiegu. Klasyczne kajzerki, które Polacy jedzą zazwyczaj na śniadanie są wypiekane z mąki pszennej. Oczywiście jest to bardzo smaczny oraz miękki rodzaj ciasta, ale jednocześnie zawiera zdecydowanie mniej błonnika niż inne rodzaje chleba. Niestety producenci często używają barwnika i w ten sposób z pieczywa pszennego potrafią stworzyć pieczywo razowe.

Dlatego powinniśmy zawsze przed zakupem sprawdzać skład oraz wypytać osobę sprzedającą o piekarnię, która zajmuje się wypiekiem. Lepiej zapłacić więcej, ale mieć pewność, że jemy dobrze przygotowany produkt niż zapłacić mniej za pieczywo gorszej jakości. Na szczególną uwagę zasługuje chleb orkiszowy, który posiada bardzo dużo wartości odżywczych. Orkisz jest oczywiście szczególną odmianą pszenicy, jednak zawiera o wiele więcej błonnika, a także witamin i składników mineralnych. Charakteryzuje się również większą ilością białka.

chleb pełnoziarnisty

Chleb żytni zawiera więcej błonnika niż chleb pszenny. Osoby chore na cukrzycę często wybierają ten rodzaj pieczywa, ponieważ pozytywnie wpływa on na zdrowie oraz funkcjonowanie organizmu. Warto jednak zwrócić uwagę na piekarnię, która zajmuje się wypiekiem, ponieważ nie wszystkie stawiają na jakość.

ajlepiej pieczywo kupować w osiedlowych piekarniach, ponieważ duże markety stawiają na ilość i chleb oraz bułki, które oferują są zazwyczaj słabszej jakości. Warto także zauważyć, że chleb można wypiec z mąki kukurydzianej oraz gryczanej. Są to jednak zdecydowanie mniej popularne metody i dlatego tak rzadko można spotkać pieczywo kukurydziane. Chleb taki często jest pozbawiony glutenu i dlatego preferują go osoby, które nie tolerują tego składnika. Obecnie jednak gluten występuje prawie we wszystkich produktach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here